De waarheid over E-nummers

31 mrt De waarheid over E-nummers

E-nummersVaak hoor je dat E-nummers heel slecht voor je zijn en dat je ze beter kunt mijden. Er zijn boeken en diëten over geschreven. Wat is nou de waarheid over E-nummers? Zijn ze veilig?

Een E-nummer is een additief. Dat wil zeggen dat het opzettelijk toegevoegd is aan een product. Het wordt toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen zoals smaak, geur, uiterlijk of houdbaarheid te verbeteren. Dit moet altijd op het etiket terug te vinden zijn. Ze moeten altijd met hun groepsnaam + E-nummer óf chemische benaming worden vermeldt. Het kan soms lastig zijn voor de consument om een E-nummer te herkennen omdat ze anders geschreven kunnen worden.

E-nummers kunnen natuurlijke stoffen zijn of in een fabriek gemaakt worden. Dit zijn de natuuridentieke en synthetische stoffen. Ons lichaam gaat op dezelfde manier met deze stoffen om, daarom zijn ze even veilig.

Eisen voor een E-nummer zijn dat ze veilig moeten zijn, ze de consument niet mogen misleiden (hier gaat het wel eens mis) en dat ze een voordeel moeten hebben voor de consument. De EFSA (European Food Safety Authority) moet de E-nummers goedkeuren, anders mogen ze niet worden gebruikt.

Hoe wordt de hoeveelheid en schadelijkheid gemeten?
Van veel schadelijke stoffen in ons voedsel is bepaald wat een persoon per dag mag binnenkrijgen zónder dat het schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid op lange termijn. De ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) is de schatting van een hoeveelheid stof die gedurende het hele leven mag worden ingenomen zonder dat dat zorgt voor gezondheidsrisico’s. Zo’n ADI bestaat onder andere voor E-nummers.
Om een ADI vast te kunnen stellen is een NOAEL (No Observed Adverse Effect Level) nodig. De NOAEL wordt meestal bepaald door middel van dierproeven. Hierin wordt de hoogste dosis gemeten waarbij geen waarneembare schadelijke gezondheidseffecten optreden. Vervolgens wordt dit gedeeld door 10 omdat het voor mensen schadelijker zou kunnen zijn. Doordat er ook veel verschil tussen mensen zit, wordt het nogmaals door 10 gedeeld. Bij elkaar is dit een extra veiligheidsmarge van 100. De kans is heel erg klein dat je nadelige effecten zult ondervinden van E-nummers.

Er zijn twee uitzonderingen voor het gebruik van E-nummers
Mensen met een sulfietovergevoeligheid en mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte PKU.
Sulfiet is onder andere te vinden in wijn. Hier zijn overgevoeligheidsreacties van bekend. Astmapatienten zijn hier het gevoeligst voor. Sulfiet kan dan leiden tot ademhalingsproblemen. Daarom is het wettelijk verplicht om de hoeveelheid in het producten op het etiket te vermelden.
Mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte PKU kunnen het aminozuur uit aspartaam niet verdragen. Daarom staat er op de verpakking een waarschuwing: ‘bevat een bron van fenylalanine’.

De slimme fabrikant
Ondanks de regels omtrent E-nummers weten de fabrikanten ons nog goed om de tuin te leiden. Zo was laatst bij de keuringsdienst van waarde te zien dat de natuurlijke aroma’s helemaal niet zo natuurlijk zijn als gedacht. Ook kan het soms lijken alsof er geen smaakversterkers zijn toegevoegd aan een product. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld gistextract, wat officieel tot de ingrediënten behoort. Er is dan dus wel sprake van een smaakversterker in een product.
Verder zijn de verpakkingen vaak ook heel misleidend. Zo zetten ze grote aardbeien op de verpakking terwijl er maar voor 1% aardbeien in het product zit. De rode/roze kleur in het product komt dan gewoon van de kleurstof.

Tegenwoordig vindt je nog maar weinig de “E” op de verpakking. Fabrikanten weten natuurlijk heel goed wat er speelt in Nederland. Ze kiezen daarom massaal voor de groepsnaam + chemische benaming in plaats van het E-nummer. Hierdoor kan de consument minder goed de toevoegingen onderscheiden.

Dus: E-nummers kun je veilig eten. Tussen ‘veilig’ en ‘gezond’ zit een groot verschil.  Een voedingspatroon waarbij maaltijden met pakjes en zakjes bereid wordt, is niet de gezondste keuze. Wanneer er geen E-nummer staat vermeld op het etiket, kan het er nog wel in zitten door middel van de chemische benaming. De regelgeving mag nog een stuk strenger worden voor de fabrikanten om misleiding te voorkomen.

Geschreven door: Laura Hoefman

Deel mijn blog op        

Geen reactie's

Geef een reactie