Hoe zit dat nou met ontgiften?

17 mrt Hoe zit dat nou met ontgiften?

IMG_6163Vorige week ontstond er veel ophef toen Rens Kroes, ‘powerfoodie’ zoals ze zich zelf noemt, haar volgers adviseerde om met klei te ontgiften. Misschien is dit je volledig ontgaan of heb je er juist een hele duidelijke mening over? In deze blog wil ik jullie vertellen wat ontgiften is en wat de gevaren zijn van ontgiften met klei.

Ontgiften, ook wel detoxen, is een term die staat voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen en gifstoffen. Er zijn hier een aantal verschillende methoden voor zoals; vasten, warmwaterbaden, darmspoelingen, oil pulling, detoxkuren, supplementen en de kleibehandelingen die Rens Kroes gebruikt.

Voor al deze methoden geldt dat wetenschappelijk niet voldoende onderbouwing is dat dit echt werkt. Het lichaam heeft een eigen afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van afvalstoffen en gifstoffen. Dit proces gaat voornamelijk via de lever en de nieren en gaat 24 uur per dag door. Ontgiften door middel van andere methoden stimuleert dit proces niet.

De meeste methodes van ontgiften zijn onschadelijk, maar er zijn ook een aantal methoden die wel schadelijk voor ons lichaam zijn. Zoals het ontgiften met klei/ kalksoorten. Deze producten bevatten veel lood en dit is schadelijk voor het lichaam. Lood valt onder de zware metalen en een te hoge inname hiervan kan schade toebrengen aan nieren, de lever, hersenen en het zenuwstelsel. Daarnaast kan het nuttigen van klei ervoor zorgen dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam.

Ook oil pulling kan schadelijk zijn voor het lichaam. In de oliën die hiervoor worden gebruikt kunnen verontreinigingen zitten, die bij gebruik door het lichaam worden ogenomen. Als je wil ontgiften met oil pulling, gebruik dan oliën die voor voeding zijn gebruikt en waarvan de herkomst bekend is.

Ondanks dat er nog niet wetenschappelijk is bewezen dat ontgiften werkt zijn er natuurlijk altijd persoonlijke ervaringen waarbij mensen zich fitter en energieker voelen tijdens en/of na het ontgiften. Als je toch wil ontgiften, laat je dan voorlichten door een diëtist en doe dit onder begeleiding.

Wil jij je mening delen over ontgiften? Of misschien heb je het wel eens gedaan en wil je je ervaring hierover delen. Laat het dan weten, ik ben erg benieuwd!

Geschreven door: Evelien Roelofs

Deel mijn blog op        

Geen reactie's

Geef een reactie