Tips voor een gezonder Sinterklaas

01 dec Tips voor een gezonder Sinterklaas

Maandagavond is het zover, pakjesavond! Dit betekent voor de meeste Nederlanders: gedichten aan elkaar voorlezen, cadeautjes uitpakken, samen zijn en met heel véél lekkers. Al met al draait Sinterklaas avond vooral om gezelligheid en bij gezelligheid hoort …?!

Al het lekkers tijdens sinterklaasavond zoals: pepernoten, chocoladeletters, marsepein, amandelspijs, etc. zijn allemaal kleine hapjes waar je oneindig in kan blijven eten. Een keer in het jaar moét het wel kunnen, al dat lekkers. Maar zijn wij er wel van bewust, hoeveel suiker en vet er in deze producten zitten?
sinterklaas-4sinterklaas-3sinterklaas

 

 

 

 

De conclusie is dat het oude vertrouwde taaitaai en de ouderwetse pepernoten tóch de gezondere keuze zijn. Dit is te vergelijken met de hoeveelheid calorieën, vet en suikers die in deze producten zitten.

 

 

Tips voor een gezonder Sinterklaas avond!

– Bedenk van te voren wat je graag zou willen eten en hoeveel je ervan neemt
Hierdoor heb je een afspraak met jezelf en overkomt het je niet om gedachteloos te eten.  Je hoeft je niet in te houden en helemaal  niks te nemen maar je kunt er ook van meegenieten met mate!

Eet van te voren
Zorg ervoor dat je een avondmaaltijd van te voren hebt gehad zodat je niet met een hongergevoel aan de hapjes begint. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je er oneindig veel van gaat eten!

Vervang zoet door hartig:
Je kunt met gezonde hapjes óók een hele gezellig avond hebben. Want uiteindelijk draait het om de gezelligheid! Vervang bijvoorbeeld de helft van de suikerrijke hapjes door rauwkost met een yoghurtdip,
ongezouten noten of fruit uit de oven met kaneel. (Bijvoorbeeld appel met rozijnen en ongezouten noten, strooi hier kaneel overheen en doe dit voor 10 minuten in de oven).

Zelf maken:
Je kunt er voor kiezen om zelf pepernoten te bakken. Hierdoor heb je zelf de controle over hoeveel suiker je er aan toevoegt.

Een heel fijn Sinterklaas!

Geschreven door: Pamela Kuznik, diëttist i.o.

Deel mijn blog op        

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.