Voeding bij COPD

26 apr Voeding bij COPD

copdMomenteel volg ik de specialisatie voeding en zorg. In deze specialisatie heb ik gekozen voor het ziektebeeld COPD. Wanneer ik mensen hier over vertel zijn ze allemaal erg verbaasd dat voeding ook een rol kan spelen bij COPD. Wat is COPD? En hoe kan de diëtist je hierbij helpen?

COPD staat voor chronische obstructieve longziekten. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) steeds ontstoken en bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. Omdat de longen van mensen met COPD beschadigd zijn, heb je minder zuurstof ter beschikking. Daardoor kunnen alledaagse dingen soms lastig zijn zoals boodschappen doen of traplopen. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) wordt COPD de derde grootste doodsoorzaak in 2020. Vaak komt COPD op oudere leeftijd opspelen, maar soms ook eerder door bijvoorbeeld een erfelijke ziekte.

Bijna altijd is roken de oorzaak van COPD. Roken en meeroken brengen ernstige schade van de longen met zich mee. Hierdoor zal de ziekte zich makkelijker ontwikkelen. Naast roken zijn er ook andere oorzaken namelijk: astma, longontsteking of andere longziekten, erfelijke ziekten, schadelijke stoffen (denk aan houtstof, lijm en verdampen) en luchtvervuiling.

De laatste jaren wordt COPD niet meer als een lokaal probleem gezien maar meer als een systeemaandoening. Ontstekingen, ontregeling van het metabolisme en verminderde spierkracht spelen hierin een belangrijke rol. Beperkingen die patiënten ervaren zijn kortademigheid en een verminderde inspanningstolerantie. Uit onderzoek is gebleken dat bij patiënten met COPD gewichtsverlies en vooral verlies in spiermassa een slechte invloed heeft op de kwaliteit van leven. Dit is het punt waar een diëtist ingeschakeld kan (moet) worden.

Bij veel patiënten met COPD kost eten meer moeite. Dit kan betekenen dat ze minder gaan eten. Maar ook angst, depressie en gebrek aan lichamelijke activiteit hebben een negatieve invloed op de eetlust. Daarnaast hebben ze een hogere energiebehoefte (door ontsteking, medicatie, extra inspanning voor het ademen), dus ook wanneer de voedselinname niet verstoord is kunnen patiënten met COPD afvallen. Wanneer je minder energie binnen krijgt dan je nodig hebt, val je af. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Een tekort aan eiwit via de voeding leidt tot verlies van spiermassa, wat weer leidt tot een gebrek aan spierkracht en een verminderde weerstand tegen ziekten. Door een verlies van spiermassa wordt het ademen nog moeilijker en de inspanningstolerantie verder zal dalen. Zo kom je in een vicieuze cirkels. Dit moet je altijd proberen te voorkomen.

Daarnaast hebben COPD-patiënten een grotere kans op osteoporose (botontkalking). Door de medicijnen die zij gebruiken ontstaat er een verminderde absorptie én verhoogde uitscheiding van calcium en vitamine D. Daarnaast zien mensen met COPD minder zonlicht, waardoor ook een tekort aan vitamine D kan ontstaan. Als laatste zijn melkproducten soms ook vervelend door vorming van slijm, waardoor de inname van calcium verstoord kan zijn.

Bij COPD is er altijd de kans dat er een opvlamming ontstaat van de ziekte. Vitamine D, omega-3 vetzuren en antioxidanten zouden het aantal opvlammingen kunnen verminderen. Echter is hier nog meer onderzoek voor nodig. Momenteel zijn drie ziekenhuizen in Nederland bezig met een onderzoek naar vitamine D en opvlammingen. De verwachting is dat mensen met een tekort aan vitamine D baat hebben bij extra suppletie van vitamine D.

Mensen met COPD kunnen veel baat hebben bij een juist voedingspatroon. De diëtist kan je hierbij goed helpen!

Geschreven door: Laura Hoefman

Deel mijn blog op        

Geen reactie's

Geef een reactie