Voeding bij jicht

15 aug Voeding bij jicht

jichtJicht is een pijnlijke ontsteking in een gewricht en is een aandoening die vrij vaak voorkomt. De prevalentie is ongeveer 17 per 1000 personen. Jicht wordt veroorzaakt door een stoornis in de afbraak van purine. Purine wordt afgebroken tot nucleïnezuren die uiteindelijk weer worden gevormd tot urinezuur. Door de verstoorde balans tussen de productie en de uitscheiding ontstaat er een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Bij een te veel aan urinezuur in het bloed zal dit neerslaan in de vorm van natriumuraatkristallen. Dit gebeurd voornamelijk in de gewrichten, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat.

Bij een jichtaanval ontstaat er heftige pijn in rust en bij het bewegen van een of meerdere gewrichten. Het ziet dan gezwollen, rood en het is warm. Meestal manifesteert het zich in de grote teen.

Jicht komt het meeste voor bij mannen die te hoog in gewicht zijn en hypertensie hebben. Daarnaast kan het gebruik van diuretica en veel gebruik van alcohol lijden tot een jichtaanval. Bij mannen komt jicht 10 x vaker voor dan bij vrouwen.

Als complicatie van jicht kunnen er tophi ontstaan. De neergeslagen kristallen hopen zich dan op onder de huid. Na enige tijd is er dan een verdikking te zien (doorschijnend witte knobbel). Ook kan het zijn dat de nieren minder goed werken. Er kunnen daarnaast ook stenen gevormd worden door het neerslaan van de kristallen. Jicht komt vaak voor samen met hypertensie, wat ook een oorzaak kan zijn van nierbeschadiging.

Wat kan voeding doen?
Sommige mensen krijgen permanente medicatie, hierbij heeft voeding slechts een beperkte rol. Bij mensen die geen permanente medicatie krijgen speelt voeding wél een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat je met voeding meewerkt aan een verlaging van het urinezuurgehalte. Zo kun je verdere jichtaanvallen en complicaties voorkomen. Dit is ook het hoofddoel van de behandeling.

Uitgangspunten van de dieetbehandeling zijn:

Een gezond gewicht bereiken of handhaven
Een te hoog gewicht brengt een hogere mate van urinezuur in het bloed met zich mee

Alcoholconsumptie verminderen
Dit dient beperkt te worden naar één glas per dag. Alcohol verlaagd de uitscheiding van urinezuur en verhoogd daardoor het gehalte urinezuur in het bloed

Ruime vochtinname
Een grotere vochtinname zorgt voor een betere urinezuuruitscheiding. Het is daarom belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Er wordt geadviseerd minimaal 2 liter te drinken

Purinerijke producten vermijden
Dit zijn producten die meer dan 150 mg purine per 100 gram bevatten. Hieronder vindt je een overzicht van producten rijk en arm aan purine.

Jicht2

Deel mijn blog op        

Geen reactie's

Geef een reactie