Voeding bij obstipatie

15 dec Voeding bij obstipatie

 

obsitpatieBijna iedereen heeft er wel eens last van: verstopping ofwel obstipatie. Obstipatie betekent dat er te weinig, en vaak te harde of te vaste ontlasting het lichaam verlaat. Belangrijk om te weten is dat obstipatie altijd een symptoom is en nooit een diagnose op zich, obstipatie staat nooit op zichzelf zonder reden. Er wordt doorgaans gesproken van obstipatie wanneer je minder dan drie keer per week ontlasting hebt, de ontlasting veel minder is of wanneer de consistentie veranderd (50% water in plaats van 80%).

Er zijn veel klachten die mensen kunnen ervaren bij obstipatie zoals buikklachten, misselijk zijn, overgeven, een opgezette buik, een borrelende buik en flatulentie. Ze voelen zich vaak moe en niet helemaal lekker.Kenmerkend voor obstipatie is:

 • Harde (keutelvormige) ontlasting
 • Het moeten persen
 • Gevoel dat je niet helemaal geleegd bent
 • Gevoel van een blokkade of obstructie
 • Minder dan drie keer per week ontlasting

Er is sprake van chronische obstipatie wanneer klachten langer dan 3 maanden aanhouden en meer dan 6 maanden geleden ontstaan zijn.De oorzaak kan liggen bij je leef- en voedingsgewoonten. Door een lage inname van vezels, te weinig drinken, te weinig beweging of wanneer je niet naar het toilet gaat wanneer je aandrang hebt.

 • Motiliteitsproblemen van de dikke darm
 • Vernauwingen in het darmstelsel door ontstekingen of tumoren
 • Medicijnen en slaapmiddelen

Deze kunnen als bijwerking obstipatie hebben. Daarnaast kan een depressie ook obstipatie veroorzaken. Vrouwen hebben er over het algemeen meer last van dan mannen. Daarnaast komt het vaker voor bij ouderen, zwangeren, kinderen, verstandelijk gehandicapten, mensen met psychische klachten en mensen die opoïden gebruiken.

Wat kan voeding hierin betekenen?

Vezels
Zorg ervoor dat je minimaal 35-40 gram vezels binnen krijgt per dag. Deze kunnen niet verteerd worden door je darmen en hebben daardoor een gunstige werking op je ontlasting. Vezels zijn onder te verdelen in oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels nemen water op en stimuleren de peristaltiek. De niet oplosbare vezels werken als een spons: de structuur kan veel water binden. Door de toename van de massa wordt de passagetijd verkort en de druk in de darm verlaagd.
Vergroot je vezelinname door meer van onderstaande producten te eten:

 • Vers fruit (pruimen en vijgen), dadels
 • Peulvruchten, bonen
 • Groeten
 • Noten
 • Volkorenbrood, roggebrood
 • Volkoren producten, zilvervliesrijst

Vocht
Drink voldoende vocht! Hoe langer de ontlasting in de darm zit, hoe meer vocht er aan onttrokken wordt. Zeker wanneer je meer vezels gaat eten heb je meer vocht nodig. Drink daarom zeker 2 liter per dag.

Beweging
Beweging werkt stimulerend voor de darmen. Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten per dag beweegt.

Ontbijt
Het is belangrijk om te beginnen met een goed ontbijt om de darmwerking te bevorderen. Dit komt door het gastrocolische effect (wat zorgt voor verplaatsing) wat slechts 4-12 keer per dag optreedt en de darmen extra stimuleert.

Probiotica
Wanneer er sprake is van chronische obstipatie kan het helpen om probiotica te proberen om de darmwerking te verbeteren. Voorbeelden van probiotica zijn Danone Aktivia of Yakult. Momenteel zijn de effecten nog onvoldoende bewezen maar kunnen individueel getest worden.
Prebiotica kunnen mogelijk ook een gunstig effect hebben bij chronische obstipatie. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Geschreven door: Laura Hoefman, diëtist i.o.

Deel mijn blog op        

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.