Wat zijn gezonde tussendoortjes?

07 nov Wat zijn gezonde tussendoortjes?

Gezonde tussendoortjes zorgen ervoor dat je de hongerige momenten tussen je hoofdmaaltijden kunt opvangen.  Door vaker kleinere porties te eten gedurende de dag, in plaats van 3 grote hoofdmaaltijden, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en ervaar je geen energie dip na een maaltijd.

De producten uit de supermarkt zoals Liga, Sultana, ontbijtkoek, o.i.d.  bevatten over het algemeen veel suiker en toevoegingen en raad ik niet aan om als tussendoortje mee te nemen naar je werk.
Beter kun je kiezen voor:

– Fruit: bevat veel vitamines en mineralen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is minimaal 2 stuks per dag.
– Rauwkost: zoals snoeptomaatjes, worteltjes, komkommer, reepjes paprika, etc.  De aanbeveling groenten is 250 gram per dag. Door overdag al meer groenten te eten is deze hoeveelheid makkelijk te halen.
– Een handje ongezouten noten: noten bevatten onverzadigde vetten, dit zijn gezonde vetten. Aangezien noten een hoge energiewaarde heeft (calorieën) raad ik aan om de hoeveelheid te beperken tot een handje.
– Volkoren cracker of rijstwafel (1-2 stuks) met mager beleg zoals een gekookt eitje, hummus, kipfilet of avocado
– Kwark of yoghurt: eventueel met een stuk fruit of een handje muesli
– Bananen- of kwarkbrood: bak zelf een bananenbrood of kwarkbrood en neem een plakje als tussendoortje. Je kunt de cake ook in de diepvries bewaren.
– Smoothie: Maak een smoothie van fruit en groenten. Voeg niet meer stukken toe dan je los zou eten. Omdat de vezels verloren gaan van de groenten en het fruit kun je extra vezels toevoegen zoals havermout, lijnzaad of chiazaad. Zo houd je een langer verzadigd gevoel.

Met name is de avond voor velen een moeilijk moment. Hieronder lees je meer voorbeelden van gezonde tussendoortjes.

Voorbeelden van gezonde en lekkere tussendoortjes:

 

Appel met kaneel (uit de oven/magnetron)  Snij een appel in partjes, strooi hier kaneel over en voeg eventueel wat rozijnen of walnoten toe. Doe dit voor 10 minuten in de oven of 1,5 minuut in de magnetron.

Komkommer met pindakaas: Snij de komkommer in schijfjes. Smeer op de schijfjes een dun laagje pindakaas.

Komkommer met hüttenkäse: Snij de komkommer in schijfjes en dip dit in de hüttenkäse en bestrooi met een beetje peper

Noten: neem een handje ongezouten noten (25 gram)

Tomaat met mozzarella en basilicum: Prik een cherrytomaat en een bolletje mozzarella aan een cocktailprikker. Maak het af met een blaadje basilicum.

Rauwkost met yoghurt dip: Kies rauwkost naar keuze. Snijd deze in partjes. Doe 5 eetlepels yoghurt in een kommetje en voeg hier zout en peper naar smaak toe. Dip hier je rauwkost in. Denk aan worteltjes, komkommer, reepjes paprika, radijsjes, etc.

Toastjes met filet americain: Breek 2 volkoren crackers in stukjes en smeer hier een laagje filet americain op.

Tonijnsalade: Doe in een schaaltje tonijn op waterbasis. Snijd een halve appel, een halve tomaat en een kwart ui in kleine stukjes en voeg dit aan de tonijn toe. Meng dit samen en voeg er naar smaak yoghurt aan toe.

Geschreven door: Yvonne Hollander, diëtist.

Deel mijn blog op        

Geen reactie's

Geef een reactie