Welke sportdrank heb je nodig?

29 feb Welke sportdrank heb je nodig?

Water is een goede dorstlesser tijdens het sporten, maar bij een intensieve of langere inspanning kan je beter voor een sportdrank kiezen. De ideale sportdrank levert de optimale hoeveelheden vocht, koolhydraten en mineralen. Uit een onderzoek onder duursporters is gebleken dat een vocht verlies van 2% van het lichaamsgewicht – en dat gebeurt zonder dat je er erg in hebt – een prestatiedaling van 20% kan geven. Het is dus erg belangrijk om een goede sportdrank te kiezen, om vocht en eventuele andere voedingsstoffen aan te vullen.

sportdranken osmolariteit
Er zijn verschillende soorten sportdranken, namelijk hypotone, isotone en hypertone sportdranken. De concentratie van een sportdrank wordt uitgedrukt in ‘osmolariteit’ (= deeltjesdichtheid). Deze wordt bepaald door de hoeveelheid en soort van de opgeloste deeltjes zoals koolhydraten en mineralen. Een drank die minder deeltjes bevat dan het bloed wordt hypotoon genoemd.

Een voorbeeld hiervan is kraanwater. Omdat de concentratie van deeltjes in water lager is dan in het bloed, verlaat deze hypotone drank de maag snel. Een hypotone drank gebruik je vlak voor en tijdens trainingen/wedstrijden. Ook wanneer je minder dan een uur gaat sporten voldoet water en heb je over het algemeen geen sportdrank nodig.

IMG_5975Bij een isotone drank is het aantal opgeloste deeltjes gelijk aan die van ons bloed. Denk hierbij aan Isostar, maar er zijn meer leveranciers van sportdranken die ook een isotone sportdrank in het assortiment hebben. Ook ranja en roosvicee zijn isotone dranken. Een isotone drank wordt gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Sportdranken zijn dus veelal isotoon om een snelle vochtopname te stimuleren. Het voordeel ten opzichte van een hypotone drank is dat het naast vocht ook koolhydraten en mineralen levert. Een isotone drank gebruik je dan ook wanneer je langer dan 1/1,5 uur aan het sporten bent ter aanvulling van je koolhydraten.

IMG_5974Een drank die veel meer opgeloste deeltjes bevat wordt hypertoon genoemd, bijvoorbeeld AA drink, maar ook de meeste frisdranken en vruchtensappen zijn hypertoon. Door deze hoge concentratie opgeloste koolhydraten en mineralen blijft de vloeistof langer in de maag en worden het vocht, de koolhydraten en de mineralen minder snel opgenomen door ons lichaam. Tijdens het sporten is dit nadelig als je de drank drinkt met de bedoeling om je vochtbalans te herstellen. Daarnaast worden de koolhydraten in de drank minder snel opgenomen, terwijl je spieren juist behoefte hebben aan die koolhydraten.
Koolhydraten in hypertone dranken kunnen wel helpen bij het aanvullen van de energievoorraad direct na het sporten. Maar wanneer een snel herstel niet zozeer van belang is, is het beter om je tekorten na het sporten aan te vullen met bijvoorbeeld een rijst- of pastamaaltijd. Zo’n maaltijd levert naast koolhydraten ook andere belangrijke voedingsstoffen. Je kan naast die maaltijd je vocht aanvullen met bijvoorbeeld water. Een andere drank die vaak wordt aanbevolen na het sporten is chocolademelk. Deze drank is qua koolhydraten en mineralen gelijk aan een sportdrank, maar bevat daarnaast ook eiwit voor spierherstel.

De hoeveelheid koolhydraten in sportdranken kan dus erg verschillen. Af en toe staat op het etiket of een sportdrank isotoon of hypertoon is, maar wanneer dit er niet op staat kan je kijken naar de hoeveelheid koolhydraten in de sportdrank per 100 milliliter:

  • hypotone sportdranken: bevatten maximaal 6 gram koolhydraten per 100 milliliter;
  • isotone sportdranken: bevatten 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 milliliter;
  • hypertone sportdranken: bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter.

Geschreven door: Evelien Roelofs

Deel mijn blog op        

Geen reactie's

Geef een reactie