Zelf soep maken is nog makkelijker dan een eitje koken

13 nov Zelf soep maken is nog makkelijker dan een eitje koken

Soep kan altijd!  Je kunt het eten als voorgerecht, als lunch, een heerlijke snert in de winter of een koude gazpacho in de zomer.  Een heerlijke kop dampende, zelf gemaakte soep is het aller lekkerste!  Zelfs als je geen tijd hebt om te koken is dit in no time klaar.  Een soep waarin je zelf groente verwerkt zit vol vezels: hoe minder je de groente bewerkt, des te meer vezels.  Daarnaast zijn groenten een belangrijke bron voor vitaminen en mineralen. Bij een zelfgemaakte soep bepaal je zelf hoeveel zout erin gaat. Meestal heb je zelfs helemaal geen zout nodig. Kruiden verrijken de smaak ook. Ben je wel bewust van het feit dat veel bouillonblokjes behoorlijk zout zijn.

Hieronder 4  stappen om je eigen heerlijke super snelle soep te maken:

  1. Een goed begin is het halve werk: fruit altijd eerst een ui en een teentje knoflook. Bak dan de groenten waar je de soep van wil maken ook even mee. Dit is wel belangrijk om te doen voor je dit in de bouillon gooit, omdat dit een heleboel smaak afgeeft.
  2. De bouillon: het maakt niet uit of je voor kippen-, groenten-, of runderbouillon kiest. Zelf maken is natuurlijk fantastisch maar dat kost veel tijd. Ik gebruik altijd een bouillon blokje of kant en klare bouillon. Binnenkort kun je mijn research naar de beste keuze betreft bouillon lezen!
  3. De soep: Wanner de groente even heeft mee gekookt in de bouillon kun je het met een staafmixer pureren tot een soep. Ook kun je de groente uit de bouillon scheppen en in een blender fijn maken. Zo kun je zelf bepalen hoeveel groente je pureert en hoeveel groente je in je soep wil laten.
  4. Romig of kruidig:  Maak je soep extra lekker  met wat kruiden. Denk aan bieslook, koriander, basilicum of peterselie. Om je soep romig te maken kun je er slagroom, zure room of een dot yoghurt door heen doen. Een beetje  olijfolie doet ook wonderen voor de smaak en het oog.


Broccoli-courgettesoep

Wat heb je nodig?soep
750 ml water
1 stonk broccoli
1 courgette
1 ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie

Hoe maak je het?
Snipper de ui, snijd de courgette fijn en de broccoli in roosjes.
Verhit de olijfolie en fruit de ui en knoflook. Bak de courgette 5 minute mee. Voeg de broccoli, water en bouillontablet toe. Laat 4 min. zacht koken.
Pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Groentesoep

Wat heb je nodig?
1 liter water
1 kleine bloemkool
1 winterpeen
handje sperziebonen
1 stengel bleekselderij
1 prei
2 bouillonblokjes

Hoe maak je het?
Snijd de groente in stukjes. Breng 1 liter water aan de kook en kook de groenten beetgaar. Voeg de bouillonblokjes toe en breng op smaak met peper. Laat de soep nog even zachtjes doorkoken.

Tomatensoep

Wat heb je nodig?
1 liter water
8 pomodore tomaten
1 blikje tomatenpuree
2 groentebouillonblokjes
1 ui
1 laurierblaadje
1 takje tijm
1 eetlepel olijfolie

Hoe maak je het?
Snipper de ui en bak deze glazig in de olijfolie, voeg de tijm en het laurierblad toe en bak dit even mee. Voeg dan ook de tomaten puree toe en laat dit op midden-hoog vuur staan.
Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken. Voeg deze toe aan de puree en laat dit geheel 5 minuten pruttelen.
Voeg 1 liter water toe en breng dit aan de kook, laat dit 20 minuten zachtjes koken. Haal dan het laurierblad uit de soep en pureer alles tot een geheel. Haal het mengsel door een zeef en breng het opnieuw aan de kook. Voeg de bouillonblokjes toe om het geheel op smaak te brengen.

Deel mijn blog op        

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.